הידעתם כי שש בש הוא אחד ממשחקי הלוח הנפוצים והאהובים בישראל?
הידעתם כי שש בש הוא אחד ממשחקי הלוח הנפוצים והאהובים בישראל?
כן, מדובר במשחק לוח פופולרי המשלב מזל, אסטרטגיה ומיומנות. המשחק משוחק בין שני שחקנים על לוח המורכב מ-24 משולשים צרים. מטרת המשחק היא להסיר את כל החלקים מהצד של היריב בלוח.
שש-בש הוא אחד מהמשחקים העתיקים ביותר בהיסטוריה, עם כמה ראיות המצביעות על כך שמקורו בפרס העתיקה לפני למעלה מ-5000 שנה. המשחק עבר שינויים לאורך הדורות וערכת השש-בש המודרנית של היום כוללת 30 כלי משחק ושתי קוביות.
בחירת לוח שש בש היא החלטה אישית שתלויה בהעדפות וברמת המיומנות שלך. הבחירה יכולה להיות קשה כי ישנם סוגים רבים ושונים של לוחות שש-בש, כאשר ההבדל הוא בעיקר בעיצוב, רמת הגימור ומידות הלוח. יחד עם זאת, המבנה הבסיסי של כל לוחות השש בש המודרניים הוא זהה. רוב הלוחות עשויים מעץ - ממארז עץ פשוט שכולנו מכירים ועד לוחות שש-בש יוקרתיים ומהודרים שמגיעים עם עיטורים כגון תמונות סוסים ומיוצרים מחומרים איכותיים כגון עץ אגוז.
ערכות שש בש איכותיות נבדלות זו מזו לא רק בגודל המשטח והכלים אלא גם באיכותם. ערכה מקצועית ואיכותית תהיה מעץ איכותי, מאסיבי ועמיד יותר, עם ציפוי לשמירה על העץ לאורך שנים מרובות. הכלים יהיו איכותיים, עמידים בפני שריטות ונפילות.
איך משחקים שש בש (כללי המשחק)
המשחק משוחק כשלכל שחקן יש 15 כלים בצבע מסוים (בד"כ שחור או לבן), ומטרת המשחק היא להעביר את כל אבני המשחק שלכם מנקודת ההתחלה לנקודת הבית של היריב ומשם אל מחוץ ללוח. מנצח במשחק מי שמוציא ראשון את כל אבניו מהלוח.
המשחק מתחיל עם 15 כלים בכל צד של הלוח, מסודרים בשורות. במהלך המשחק כל שחקן מגלגל בתורו קוביות ומעביר את הכלים שלו לקצה הנגדי של הלוח.
במהלך המשחק כל משתתף משליך 2 קוביות ובהתאם לתוצאה מזיז את כלי השש-בש (אבני המשחק), ומזיזים אותם לא על פי סכום הקוביות אלא על פי כל קובייה בנפרד (לבחירתכם אם להזיז כלי אחד או 2 כלים בכל תור). ההתקדמות היא תמיד קדימה ככל שלוח השש בש מאפשר (אסור לנוע אחורה).
שחקן צריך להכניס את כל כלי המשחק שלו - תחילה לרביע האחרון, ולאחר שעמד במשימה זו, עליו להוציאם מהלוח. שחקן יכול לקדם כלים אל מחוץ ללוח רק לאחר שקידם את כל אבניו לרבע האחרון של הלוח. אם לאחר ששחקן החל להוציא את כליו מחוץ ללוח בוצעה לכידה של אחד מכליו, אסור לו להוציא כלים נוספים מחוץ ללוח עד אשר הוא יוחזר.
במקרה שבו שחקן השאיר כלי בודד במשולש והשחקן השני הטיל קוביה וכתוצאה מכך התקדם בדיוק לאותו משולש - הוא נאכל (יוצא מלוח השש בש). במקרה כזה השחקן הראשון לא יכול להמשיך לקדם את כלי המשחק שלו ועליו תחילה להחזיר ללוח השש בש את הכלי הנאכל.
במקרה כזה יטיל השחקן את שתי הקוביות כאשר כל מספר בקוביות מייצג את המשולשים ברביע אליו הוא צריך להגיע (רביע היעד של היריב).
כאשר אחת מהקוביות מראה מספר של משולש פנוי (שאין בו 2 כלים של היריב), אפשר להציב במיקום זה את הכלי ש"נאכל". במידה ויש במשולש הנ"ל כלי אחד של היריב הוא "נאכל" בעצמו.
מכיוון שכלים בודדים יכולים להיאכל ולעכב את ההתקדמות שלכם, כדאי בתור צעד מניעתי לשאוף שלא יישארו על-גבי לוח השש בש כלים בודדים.
סוגי ניצחון בשש בש
ניצחון רגיל במשחק שש בש (נקודה) - השחקן שהוציא מהלוח את כל האבנים שלו ראשון.
ניצחון כפול (מארס) (שתי נקודות) - ניצחון כאשר היריב עדיין לא שיחרר אבן אחת.
ניצחון משולש (מארס טורקי) (שלוש נקודות) - מארס שבו ליריב יש אבנים על בסיסו ועדיין לא הוציא אפילו אבן אחת.
כאשר עורכים טורניר שש בש, מנצח השחקן שצבר את מירב הנקודות. במקרה של תיקו, מנצח מי שצבר את מספר הזכיות הגבוה ביותר.